Allmänna packtips

De flesta klarar av att packa inför en flytt, det kan vara tidskrävande men är inte speciellt svårt. Dock kräver en internationell flytt mer skydd och organisering än när transportsträckan är kortare. På denna sida hittar du några fiffiga packtips för extra skydd som vi tror och hoppas kan komma till nytta för dig.

Packtips: Märk dina ägodelar

Oavsett om du hanterar flytten själv eller ber European Moving sköta din transport (ta en titt på våra transportlösningar,  Load & Go och Easymoves ) ,är det en god idé samt god sed att märka varje låda med nummer, ditt namn och en lista över dess innehåll. Färgmärk etiketterna enligt rum, med färgat papper eller färgad tejp.
Oavsett vilken flyttfirma du anlitar, kommer du att behöva göra en inventarielista. Du bör göra en sådan även om du sköter flytten på egen hand utan professionell hjälp. En inventarielista kan kännas som onödigt arbete men den bespara dig mödan med att öppna alla dina flyttlådor när du har kommit fram till ditt nya hem och behöver en viss ägodel.

Märk väl.Om du bokar ditt gods som styckegods, kommer du troligtvis dela utrymme på flyttbilen med andras försändelser. Därför är det mycket viktigt att tydligt märka ditt gods med för och efternamn (detta måste vara samma namn som står på bokningen) och adressen till destinationen. Du kan göra dem i ditt val av format men oavsett ditt val så måste du märka ditt gods och vi rekommenderar följande format:

Flyttlåda 1 av 20

Kundnamn

Gatuadress

Stad

Län

Land

Telefonnummer

Packtips: Inventarielista

Oavsett vilken flyttfirma du använder, kommer du behöva göra en inventarielista. Du bör göra en även om du sköter flytten helt på egen hand. På så sätt, ifall en etikett går sönder, eller blir våt, har du ändå ett papper som visar innehållet i dessa lådor.
Kanske verkar det som en massa jobb utan någon större vinst: det kan du vara säker på att det inte är. När du väl kommer fram kommer detta visa sig vara ovärderligt eftersom du slipper öppna varje enskild låda så fort du ska ha fram en specifik ägodel.
Du behöver förse din flyttsamordnare med en inventarielista med ägodelar 3 till 5 dagar före din upphämtningsdag, vilket hjälper oss beräkna storleken på ditt gods och förhoppningsvis undvika problem på dagen för avfärd. Kom ihåg att vi inte kommer kunna beräkna hur mycket ditt gods väger eftersom vikten på lådor och möbler varierar mycket.
Vi begär även att du skriver ut två kopior av din inventarielista dagen före upphämtning, en åt dig och en åt föraren.
Bocka av allt gods när det lastas på flyttbilen vid pålastningsplatsen och se till att du (kunden) och föraren skriver under båda kopior. Detta bekräftar att allting som listats har lastats på.
Se till att du bockar av allt gods när det har lämnat flyttbilen vid platsen för avlastning och att både du (kunden) och föraren skriver under båda kopior återigen.

Skriv inte under några leveransdokument vid diskrepans. Så fort som CMR är underskriven, är vi oförmögna att hantera krav.

Packtips: Pianon

Vi är inte specialister på pianoflytt. Så om du har ett dyrt piano att flytta, rekommenderar vi
att du använder dig av en professionell piano-flyttfirma.
Vi har flyttat pianon framgångsrikt och är villiga att göra det. Men, kom ihåg följande:

  • Vi tar inte ansvar för eventuella skador .
  • Kunden tar på sig hela ansvaret för pålast och avlast, inklusive lastvagnar, ramper etc.
  • Våra flyttbilar har inga bakgavellyftar.Du behöver överväga hur du får pianot på och av lastbilen som är ungefär 1.5m hög.
  • Våra flyttbilar bär oftast inte flyttfiltar. Därför måste du se till att köpa egna flyttfiltar innan upphämtning. Självklart behåller du dem efter leverans.
  • Oftast kan vi inte stapla något ovanpå pianot. Därför är allt utrymmet över och under pianot dött utrymme som inte används. Dock är det din skyldighet att betala för det outnyttjade utrymmet.
  • Våra flyttbilar kommer endast med en förare så se till att de har tillräckligt med hjälp i form av arbetskraft. Ta pianots vikt med i beräkningen.

Packtips: Möbler

Se till att tömma alla lådor och fack. Ta ur lådorna och dörrarna och packa dessa separat om de gör föremålet för tungt. Dina möbler kommer att utsättas för smärre vibrationer, såväl som strukturella restriktioner på grund av flyttbilens rörelse. Detta kan få vissa av skruvarna att vibrera bort från möblerna och kan skada ditt gods. För att undvika detta, föreslår vi att du monterar ned alla plattpackade möbler och förpackar dessa i flyttlådor. Se till att alla hörn skyddas tillräckligt för en säker transport. Varken vi eller våra försäkringsgivare kommer ta på oss skulden för monterade plattpackade möbler som skadas under transitering.

Packtips: Möbler i tyg och läder

Föremål såsom soffor och stolar får lätt skavmärken och märken om du inte skyddar dem tillräckligt. Våra förare hanterar dina ägodelar med största möjliga omsorg och hänsyn; dock, vill du att din vita soffgrupp i tre delar anländer i perfekt skick måste du se till att den är inlindad i flyttfiltar, bubbelplast och plastfolie. . Förstärk alla hörn med papp eller plastfoder.
Se till att avlägsna alla kuddar och skydda dem på ett sätt som du är nöjd med. Kuddar är perfekt som utfyllnad i kvarvarande utrymme i boklådor eller andra skrymmande föremål. Vi hittade denna användbara youtube-video om att packa tyg och lädermöbler.

Packtips: Packmaterial

För att packningen ska bli bra, behöver du rätt material och emballage! Observera att vi INTE tillhandahåller flyttfiltar. Dock anländer alla våra flyttbilar med remmar för att spänna fast större föremål i fordonet.

Förvaringslådor i plast
Använd inte förvaringslådor i plast för din flytt! Dessa lådor används för förvaring eftersom de oftast är genomskinliga och lätta att stapla, men de lämpar sig inte alls för transport. Även vid förvaring, har vi märkt att de inte kan staplas mer än två i höjd utan att riskera lockens hållfasthet, som alltid är väldigt sköra och väldigt lätt spricker.
Dessutom är plastväggarna och basen nästan alltid för tunn mycket sköra. Därför är väggarna benägna att spricka kommer inte att ”ge efter” tillräckligt, vilket är mycket vitkigt när du transporterar gods. Det är också väldigt svårt att tejpa kanterna ordentligt så de kan inte göras lufttäta, vilket också är ett problem. Eftersom lådorna ”ger efter” för lite och de inte kan göras lufttäta, överförs varje liten vibration under transport direkt till de ömtåliga föremålen inuti.

Kortfattat, använd inte förvaringslådor i plast för en resa på 20 km, och speciellt inte för en resa på över 2000 km.

Flyttådor
Det är helt onödigt att lägga en massa tid på att packa i dina lådor noggrant om du har valt lådor som är för tunna eller gjorda av skör plast eller inte lämpar sig för transport. Ett jättebra ställe att besöka om du vill ha gratis flyttlådor är din lokala matbutik. Ibland måste du gå vid en specifik tidpunkt på dagen eftersom vissa matbutiker endast får leveranser en gång i veckan.
Se till att du har både stora och små lådor och om du råkar känna någon som nyligen flyttat, kan du fråga dem om du kan få en låda eller två. Det är OK att använda begagnade lådor så länge de är i gott skick, inte har blivit ihoptryckta eller har fuktskador etc. De ska kunna förseglas helt och inte ha en öppen överdel. Det är bäst att undvika större lådor då de ofta är för stora och bökiga att bära.
Det är också möjligt att vid behov beställa lådor av en viss storlek för specifika föremål (t ex: cyklar, fiskespön), även om de flesta reder sig med normala lådor för att undvika den höga kostnaden som beställning av enstaka lådor kan medföra.

Packtejp
Packtejp finns att köpa många olika ställen så som byggvaruhus och pappershandeln. Tejpen är, såklart, avgörande för att tejpa och försegla lådorna samt fästa skyddande förpackningsmaterial på dina möbler. Det finns olika typer av tejper man kan använda –ofast använder vi den dyrare typen eftersom den är lättare att använda (den går inte sönder eller rivs av i en viss vinkel lika ofta), men det går självklart bra att använda sig av billigare tejp om man föredrar det

Omslagspapper
Omslagspapper är avgörande om man ska förpacka ömtåliga föremål innan de placeras i lådor. Den mest vanliga formen kallas ibland slaktarpapper eller tidningspapper. Observera att de inte är detsamma som nyhetstidningar: använd inte nyhetstidningar som omslag för ömtåliga föremål. Bläcket färgar av sig, och själva papperet är inte lika flexibelt som slaktarpapper eller hushållspapper. Det kan inte skrynklas och formas om lika lätt och slutresultatet blir inte lika bra. Hushållspapper är också väldigt användbart – det är tunnare än tidningspapper och finns i två varianter – traditionellt och “syrafritt”. Det senare används för att förpacka silver och som hjälp vid förpackning av oljemålningar. Endera av dessa papperstyper är lämpliga – du behöver inte nödvändigtvis alla tre. Kom ihåg att inte använda nyhetstidningar!

Bubbelplast och skum
Du kan också använda bubbelplast eller skum för att förpacka ömtåliga föremål, dock är det absolut inte nödvändigt. I de flesta fall brukar professionella flyttfirmor föredra att använda hushållspapper. Vid behov kan utfyllnadsmaterial användas, men sådana material är inte heller ett måste om du packar själv.

Garderobskrin
Garderobskin är otroligt användbara eftersom de gör att du slipper vika alla dina kläder i lådor och stryka dem igen. Istället hänger de säkert hela vägen till dit din transport går. Skyddande omslagsmaterial krävs för riktig exportförpackning. Den bästa produkten är “bubbelfilt”, vilket är den generella termen för Jiffy’s Furniguard och Furnisoft serie. Vi gillar verkligen dessa produkter. Du hittar dem hos mindre återförsäljare eller butiker som säljer förvaringslösningar.
Om du inte har någon produkt av Furnisoft-typ, kan bubbelplast användas. Vår rekommendation är åtminstone 2 lager plus ett lager plast utanpå, för att ge omslaget mer stadga. Om du endast använder ett lager bubbelplast blir det oftast för tunt för att ge tillräckligt skydd, så se till använda flera lager.
Andra “bra att ha” material är hörnskydd och wellpapp. Observera återigen att filtomslag inte är tillräckligt på egen hand vid längre transporter eller eller utlandsflytt. Filtar är användbart som verktyg för ytterligare skydd av möbler som redan har omslag.

Packtips: Ömtåliga föremål

Många kunder frågar oss om de bästa sättet att packla porslinsföremål, glas och ömtåliga prydnadssaker. Om du använder hushållspapper kan du behöva ett eller flera extra lager .Packar du silverföremål eller föremål med silverplätering bör du använda syrafritt papper. Om föremålen är särskilt ömtåliga är det OK att använda lite extra bubbelplast eller skum, men inte istället för hushållspapper. Skrynklat hushållspapper ger ett “studs” runt och mellan föremålen, vilket fyller ut lådan och skyddar ditt gods.

Packtips: Utemöbler & Parabolantenn

Se till att alla utemöbler och parabolantenn har monterats ned och packats redo för transitering innan våra fordon anländer till din fastighet.

Packtips: Gas och elektriska apparater

Vid behov bör du låta kvalificerad servicepersonal förbereda dessa för flytt. Du kan behöva koppla ur din spis och ugn, skruva ner kylskåpsmotorer eller tvättmaskinstrummor, ta ned elinstallationer (väggvärmare, elektriska klockor, etc.) som är kopplade till elnätet eller ta ned din tv-antenn från taket.

Packtips: Fast inredning

Tekniskt sätt definieras inredning som föremål som sitter fast på väggen, taket eller golvet, men vissa saker såsom tv-antenn, torkskåp och nattförvaringsvärmare ingår inte i denna kategori.

Packtips: Mattor och inredning

Om du lägger heltäckningsmatta, målar eller tätar golven i det nya huset, är det bäst om du gör det innan flytten. Om du har mattor, gardiner, stolsdynor, etc., är det bra om dessa tvättas och/eller byts ut – i förväg.

Packtips: Nycklar

Advokater råder ofast att lämna över nycklar vid eller efter bosättning. Detta kan vara krångligt, men förhindrar potentiella problem. Din advokat eller fastighetsmäklare kan oftast hjälpa dig att se till att nyckelöverlämningen sker vid en tid och plats som passar dig. Kontakta European Moving vid förseningar gällande destinationen så snart som möjligt eftersom detta kommer att påverka din flytt.

Packtips: Ordna med din resa till ditt nya hem

Behöver du övernatta på hotell på vägen ner? Överväg att boka i god tid.
Undvika att schemalägga din resa direkt efter pålast, särskilt om du tar tåget, eller flyget. .Förseningar förekommer, oavsett om det beror på trafik, en otillräcklig arbetsstyrka, för hög vikt… Vi tar inte ansvar för konsekvenserna vid förseningar vid pålastning eller avlastning.

Har du användbara packtips att dela med dig av? Skicka iväg ett e-mejl till oss på  [email protected]
De bästa tipsen läggs till på vår sida med packtips.